|

Open Source-Açık Kaynak

AÇIK KAYNAK NEDİR?

Açık kaynak bir bilgisayar yazılımının makine diline dönüştürülüp kullanımından önceki, programcılar tarafından okunur, anlaşılır, yeni amaçlara uygun değiştirilebilir halinin gizli tutulmayıp, açık halinde kamuyla paylaşılıyor olmasına verilen isimdir.

Aslında bir ticaret sırrı olarak da görülebilecek bir kaynak kodun ücretsiz, kirasız paylaşılmasına sebep sunlar olabilir:

  1. Ürün sahibinin ürünün tasarımı ve uygulama detayları için erişimi ve ücretsiz yeniden dağıtımı teşvik eden bir felsefe ya da pragmatik yöntem bilimi olarak açık kaynak akım inanırı/taraftarı olması, ya da pazardaki benzer ürünlerin lisans ücretlerini gereksiz / fahiş bulması,
  2. Ürünün bir sahibi olmayabilir; hibe edilmiş, gönüllülerce ortak yaratılmış olabilir, yani zaten kimsenin sırrı olmadığından, saklanmaması
  3. Yazılım ürününün kullanımının yaygınlaşmasının sağlanması,
  4. Ürün hakkında birbirlerine açık eden(ler)in uğraşmak istemediği hizmetleri sunan bir topluluk oluşturulması,
  5. Yazılım ürününün kitle kaynak yöntemiyle bedavaya denenip hatalarının bulunup temizlenmesinin sağlanması,
  6. Ürün sahibinin aklına gelmemiş ama pazarda ihtiyaç olan uygulama alanlarının ortaya çıkmasının sağlanması,
  7. Ürün sahibinin itibarını arttırması
  8. Yazılım ürününün daha gelişmiş (kaynağı açık olmayan işlemlere kabil) bir çeşidinin daha kolay satılması için pazar yaratılması
  9. Ürünün karlı bir şekilde pazarlanabilmesine engel olan rakip yazılımları saf dışı etmesi

Açık kaynak kodlu programın kullanımı genelde ücretsizdir ve düzenlenmesini herkes için açık tutar. Açık kaynaklı yazılımlar içinde özgür bir yazılım lisansı ile lisanslanmış olan yazılımlar, özgür yazılım sınıfına girerler. Tüm özgür yazılımlar, aynı zamanda açık kaynaklı yazılımlardır. Ancak her açık kaynak yazılım, özgür yazılım olmayabilir.

Açık kaynak yazılım, birçok bulut bilişim işletimleri için temelleri sağlamıştır öne çıkan örnekler Hadoop Framework ve VMware’nin CloudFoundry’sidir. 2007 Kasımında, Free Software Foundation the Affero General Public License’ı yayımladı. Bu yayın GPLv3’ün bir versiyonu olarak bir ağ üzerinde çalışması için tasarlanmış ücretsiz yazılımlarla ilişkili fark edilmiş yasal bir boşluğu kapatmayı amaçlamıştır.

Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Gelişimi

Açık kaynak kodlu yazılımları incelediğimizde, birkaç uygulama geliştirici tarafından sunulan yazılımlardan, ticari hayatta son derece yaygın bir noktaya geldiği görülmektedir. Uygulama geliştiricilerin temel motivasyonu geliştirdikleri yazılımın hedeflerini belirleyebilmek, kaynak koda sahip olmak ve bağımsız olarak geliştirme yapabilmekti. Bugün ticari hayatta değer gören kavram, kaynak koda erişebilme yeteneğinin avantajlarından faydalanabilmektir.

Uzun süre, özellikle kurumsal yazılım dünyasında, yazılım firmaları ile müşteriler arasında çatışmaya açık bir ilişki yaşanmıştır. Bir süre, firmalar tam da içlerine sinmeyen yazılımları satın almak zorunda kalıyor, sistemleriyle entegre edemiyor ve doğru anlamda kullanamıyor, yazılım firması ile iş ortağı olamıyorlardı.

Açık kaynak kodlu yazılımlar, bu ilişkiyi tam anlamıyla iş ortaklığına çevirmiştir. Temel amacı kendi işi için yazılım kullanmak isteyen firma ile temel amacı geliştirme yapan, ürün halinde yazılımı sunan, destekleyen diğer firma aynı ürün etrafında vizyonlarını paylaşmaktadır.

Bulut Mimarisinde Açık Kaynak Kodunun Önemi

Net olarak söylenebilir ki, açık kaynak kodlu yazılımlar olmasaydı, bugün bulut mimarisinde görülen modellerin var olması mümkün olmazdı, çünkü bulut mimarisi ile gördüğümüz temel değişimlerden biri, daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunda artan lisans maliyetidir. Açık kaynak kodu olmadan bulut altyapısı oluşturma ve açık kaynak kodlu yazılımlar ile sağlanan esnek uygulama lisanslaması olmadan, bulut servisleri olmayacaktı.

Neden açık kaynak kodlu yazılım?

Normalde bir programı çalıştırdığınızda onun kaynak kodlarına erişemezsiniz. Yani uygulamanın size sunduğu işlevleri nasıl sunduğunu göremez, onun özelliklerinde herhangi bir değişiklik yapamazsınız. Bunu taşındığınız, yeni yapılmış bir ev örneğine benzetebiliriz. Evin her şeyi hazırdır, elektrik hattı, su boruları ve diğer altyapı duvarların arkasına gizlenmiştir. Örneğin elektrik hattınızda bir sorun meydana geldiğinde, hatlara erişemiyorsanız yapabileceğiniz çok fazla şey yoktur. Elektrikçinin gelip sorunu gidermesinden etmesinden başka. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda da durum buna benzer. Bu tür programlarda programın geliştiricisine bağlısınızdır, herhangi bir sorun gördüğünüzde onu düzeltmeniz mümkün olmaz.

Açık Kaynak Kodlu Yazılımın Avantajları

Açık kaynak kodlu yazılımların faydaları, sadece programcılara dokunmaz. İşte açık kaynak kodlu yazılımın faydalarından bazıları.

  • Bu yazılımın en büyük avantajlarından biri  kullanıcıya yazılımı değiştirme ve geliştirebilme imkanı tanımasıdır.
  • Açık kaynak kodlu yazılımlar uyarlanabilir , hızlı , sağlam ve güvenilirdir.
  • Güvenilirdir.Çünkü kaynak kodunun herkese açık olması  kodu yazan kişilerin daha özenli olmasına neden olmuştur.
  • Açık kaynak kodlu yazılımlar, programcı topluluğunun gelişimini sağlar. Bu sayede eğitime, yaratıcılığa ve ilham almaya yardımcı olur.
  • Açık kaynak kodlu yazılımlar devamlıdır. Yani bu kodu yazan kişiler geliştirmeyi veya yazmayı bırakırsa bir başka kişi onun bıraktığı yerden kodu geliştirmeye devam edebilir.
  • Açık kaynak kodlu yazılımlarda örneğin bir açık bulunduğunda, onunla ilgilenen çok daha fazla kişi olduğundan çok daha çabuk kapatılabilir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda ise uzun bir süre beklemeniz gerekebilir.
  • Düşük maliyete sahiptir.
  • Yazılımların farklı çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Örneğin Mozilla Firefox, Chromium ve Linux’dan türeyen birçok yazılım var.
  • Yazılım geliştiricisinin PC’nizde şüpheli işler çevirmediğinden emin olmanızı sağlar. Kaynak kodu kapalı bir yazılımın yaptığını iddia ettiği şeyleri gerçekten güvenilir yoldan yaptığını anlamanın çok fazla yolu olmayabilir.

Açık Kaynak Kodlu Yazılımın Dezavantajları

  • Çok kapsamlı testlerden geçmemiş olması her an bir güvenlik oluşma ihtimali vardır.
  • “Henüz tüm ihtiyaçlara tam olarak cevap verememesi bir çok kullanıcının bu tarz işletim sistemlerine güvenini azaltmıştır.

Açık Kaynak Kodu Nereye Gidiyor?

Açık kaynak kodlu yazılımlar, yalnızca tek bir yöne, ileriye gitmektedir. Bir defa kod erişilebilirse, herkes için kullanıma hazırdır. Sonuç olarak, her zaman üzerinde daha fazla geliştirme yapılabilme fırsatı bulunmaktadır.

Açık kaynak kodu ile sağlanan bulut hizmetleri, bugün sosyal ağlar ile sağlanan yetenekler, insanların yapabileceklerinin yanında buz dağının görünen parçasıdır. Bulut mimarisi ile birleştirilen açık kaynak kodlu yazılım, bir sonraki müthiş fikri çok kolay hayata geçirebilecek kişiler için önemli bir altyapıdır.

Similar Posts