|

Japonya Teknoloji ve Sanayisinin Gelişim Süreci

Japonya Sanayi Endüstrisi

Japon ekonomisi, sanayileşmenin en eskilerinden biriydi. 19. yüzyılın ortalarında Meiji restorasyon döneminde, Japonya hükümeti, modern bilim, matematik ve teknolojiyi Japonya’ya öğretmek için 3.000’den fazla Batılıyı işe alarak Batı tarzı reformlar ve kalkınmayı aktif olarak sürdürdü. O zamanki hükümet, özel sektörü büyümeye teşvik etmek için kamu sektörünü güçlü alt yapı değişiklikleriyle donatmak suretiyle sanayide de yol açtı. Kısacası, hükümet rehber olmalıydı ve iş yapımcıydı.

 

Japon Sanayileşme Sektörleri

Bugün, yaklaşık yirmi yıldır ekonomi üzerindeki genel durgunluğa rağmen, Japonya’nın endüstrileri hala dünyadaki en gelişmiş ve yenilikçi ülkeler arasındadır. Özellikle elektronik ve otomobil olmak üzere Japon imalat ürünleri, kendi alanlarında hem üretim hem de teknolojik ilerlemelerde dünya lideridir.

Sanayi, 2012 yılında Japonya’nın GSYİH’sinin yüzde 27,5’inden sorumluydu. Japonya’daki başlıca endüstriler arasında motorlu taşıtlar, elektronik ekipman, takım tezgahları, çelik ve demir dışı metaller, gemiler, kimyasallar, tekstil ürünleri ve işlenmiş gıdalar bulunmaktadır.

Japonya’nın otomobil endüstrisi, Çin’in arkasında dünyanın ikinci büyük araç sayısını üretiyor. Bununla birlikte, Japon otomobil şirketleri dünyanın en değerli ve teknolojik olarak gelişmişleri arasında yer almaktadır. Japonya, dünyanın en büyük yirmi en büyük araç üreticisinin altısı olan Toyota (1), Renault-Nissan (4), Honda (8), Suzuki (10), Mazda (14), Mitsubishi (16). Otomobil sektörü, küresel finansal krize rağmen 2009 yılında da% 10,5’lik bir büyüme kaydetmeyi başardı.

Japon Alternatif Sektör Olanakları

Japonya’nın tarım ekonomisi sübvansiyonlu ve korumalıdır. Mevcut herhangi bir arazi yüksek oranda yetiştirilmiş olsa da, Japon topraklarının sadece yüzde 15’i tarım için uygundur. Bu nedenle, Japonya, dünyadaki en yüksek hektar ürün veriminden birine sahiptir. Küçük bir tarım sektörüne sahip olmasına rağmen, Japonya pirinç ve balık üretiminde kendi kendine yeterlidir, ancak ABD’den gelen buğday, mısır, sorgum ve soya fasulyesi gibi gıda ithalatına büyük ölçüde bağımlıdır. Bu, ABD’yi Japonya’nın tarımsal ithalatı için üçüncü en büyük pazar haline getiriyor. Sanayi bu yatırımlar ile büyük bir ivme kazanmaktadır.

Japon Endüstrisinin Karşılaştığı Olumsuzluklar

2011 depremi ve tsunami, Japonya’nın birçok endüstrisi için felaketti. Hizmetler yüzde 6 oranında daraldı ve tüketici güvenini azalttı ve ekonomiye kesintileri göreceli olarak düşük performans gösterdi. Krizden en çok etkilenen beş ana sektör, doğal gaz endüstrisi, otomobil endüstrisi, yarı iletken endüstri, petrol endüstrisi ve turizm endüstrisiydi.

 

Similar Posts