| |

Kış Mevsiminde Nasıl Beslenmeliyiz

Yaz mevsiminin sona ermesi ile beraber kış mevsimine geçiş sürecinde hava sıcaklıklarının dengesiz bir dağılım göstermesi, çeşitli mikroorganizmaların çoğalmasının kolaylaşması, tatilden işe dönen bireylerden dolayı insan etkileşimlerinin ve fiziksel temasların artmasından dolayı insan vücudu hastalıklara karşı daha açık hale gelmektedir. Aynı şekilde fiziksel hareketliliğin azalması, güneşe maruz kalınan sürenin kısalması ve güneşten alınan verimin azalması gibi sebeplerle de kilo artışları görülebilmekte, bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bu nedenle çeşitli hastalıklara yakalanmamak adına vitamin ve mineral açısından zengin olan besinleri tüketmek son derece önemli bir rol oynamaktadır. Bu dönemde özellikle, A, C, B6, E vitaminleri açısından zengin ve içerdikleri çinko ve selenyum mineralleri ile vücut açısından son derece faydalı olan kış sebzelerinin ve meyvelerinin tüketilmesi önerilmektedir. Bu sebzeler ve meyveler; portakal, greyfurt, mandalina, elma, kivi, lahana, brokoli, kırmızılahana, karnabahar, marul, roka, sarımsak, soğan, yeşilbiber olarak sıralanabilir. Bu meyve ve sebzelerden günlük beslenme rutininde bir veya birkaç çeşit bulunmalıdır. Bu besinler bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltmakta, hastalıkların daha hafif seyretmesi açısından yardımcı olmaktadır.


Kış günlerinde genellikle dışarı çıkılmaması, yürümek yerine otomobillerin veya toplu taşıma araçlarının daha fazla kullanılması gibi sebepler ile alınan kalorilerin harcanmaması sonucunda vücutta yağlanma ve kilo artışı görülebilmektedir. Aynı şekilde televizyon karşısında geçirilen zamanın da artması ile beraber bireyler kilo alma eğiliminde olmalıdır. Bu nedenle kış dönemlerinde sağlıksız besinler olan hazır yiyecekler, abur cuburlar, yağlı, şekerli ve hamurlu yiyeceklerin tüketimine son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Karbonhidrat alımının sağlıklı kaynaklardan sağlanması da önemlidir. Bu bağlamda basit karbonhidratlar değil, bulgur gibi kaliteli karbonhidratların alınması önerilmektedir. Diyetlerde mutlaka protein ve lif de yer almalıdır. Bu besinlerin alınma oranlarına da dikkat edilmelidir. Ortalama bir yetişkin kilosu başına 1,5-2 gram kadar karbonhidrat ve 1,2-1,5 gram kadar protein almalıdır. Bu oranlar fiziksel aktiviteye göre de değişkenlik göstermektedir.

Kış aylarında güneş ışınlarının kendisini çok göstermemesi ve havanın erken kararması nedeni ile depresyon vakalarında artışlar gözlenmektedir. Bu nedenle beslenme programında ruh sağlığını destekleyici besinlere de yer verilmesi gerekmektedir. Özellikle haftada birkaç defa balık tüketilmesi önerilmekte, günlük 10-15 adet fındık tüketilmesi de gerekmektedir. Aynı şekilde balık tüketmek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük protein miktarını karşılamak noktasında da oldukça faydalıdır. Balık yüksek oranda protein içermektedir. Bununla beraber kış günlerinde güneşe maruz kalınan zaman da kısalmaktadır. Bu nedenle vücutta D vitamini açığı oluşabilmektedir. Güneşli günlerde yapılacak 10-15 dakikalık yürüyüşler, balık tüketiminin artırılması, D vitamini içerikli diğer besinlerin tüketilmesi gibi önlemler bu anlamda yardımcı olabilecektir. Bu bilgiler hem genel kültür seviyesini yükseltmek hem de sağlığın korunması anlamında önem arz etmektedir.

Sağlıklı Günler Dilerim

Similar Posts