2018 Türkiye İnşaat Sektörü Son Durumu

Türkiye İnşaat Sektörü Son Durumu

Türkiye, dünyanın en büyük inşaat sektörlerinden birine sahiptir. İnşaat sektörünün GSYİH’sı% 6’nın üzerindedir ve şu an bu sektör tarafından 1,5 milyondan fazla kişi istihdam edilmektedir. Diğer sektörler üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkiler dikkate alındığında, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki payı% 30’a ulaşmakta ve istihdam oranı% 10’a ulaşmaktadır. İnşaattaki sektör büyüme trendi 2011 sonunda % 11,2’ye yükseldi. Bu sektör, ülkenin ekonomik kalkınmasında temel itici güçlerden biri.

Türkiye’nin en önemli projelerinden biri, başkent kentini İstanbul’un en büyük nüfus merkezine bağlayacak ve 17 milyondan fazla kişiye hizmet verecek olan hızlı tren hattının inşasıdır. Türk Müteahhitler Birliği (TCA) halen Türkiye’nin ana müteahhitlik şirketlerinden 139 üyeye sahiptir: Sayıştay üyelerinin% 90’ı mühendis ve mimarlardan oluşmaktadır. Bu yüksek nitelikli profesyoneller, yerli inşaat işlerinin% 70’inin gerçekleştirilmesinden ve 69 ülkede yapılan 4200’den fazla projenin% 80’inden sorumludur.

31 Türk müteahhitlik şirketi, 2011 yılında sektörün önde gelen uluslararası endüstri dergisi “ENR-Engineering News Record” tarafından açıklanan “Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi” arasında yer aldı. 2011’in sonuna kadar, Türk müteahhitler 94 ülkede yaklaşık 200 milyar dolar toplam değeri ile yaklaşık 6500 proje üstlenmiştir. İlk Türk müteahhidi hizmetlerini Libya’ya ihraç etti.

Müteahhitlerin Proje Katkısı

Türk müteahhitler, 2011 yılında toplam 19,3 milyar ABD Doları tutarında yeni projeye imza attılar:% 17,7’lik pay ile Rusya Federasyonu, Türk müteahhitler için önde gelen pazar oldu, bunu Türkmenistan (% 17,0), Irak (% 9,8) ve Kazakistan (% 8.9) izledi. ).
Türkiye aynı zamanda dünyanın en büyük 12 çimento, cam, çelik ve seramik fayans malzemesi üreticisidir. Bu durum ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlayarak büyümesinde önemli bir yere sahiptir.

Sektörün Ekonomiye Etkisi

İnşaat sektörünün gelişmişlik göstermesi ülkemize gelen turistlerin bina, konut, almasında büyük katkı sağlar. Ülkemize dış ülkelerden giren para akışı ve döviz hem ekonomik düzeyimizi hem de para birimimizi üst seviyelere çıkartır. Ülke içindeki inşaat projelerinin gelişmesi ve artış göstermesi bizim için önemli ve olumlu etkiler doğurarak refah seviyesinin artışında ekonomik iyileşmeye sağladığı katkı ile kritik bir konuma sahiptir.

Similar Posts