|

Diyabette (Şeker Hastalığı) Beslenme ve Diyet

Diyabet beslenme listesi, diyabet beslenme önerileri, şeker hastalarının yiyebileceği yemekler, diyabet beslenme piramidi, diyabet kişilerde beslenme ilkeleri, diyabette yasak olan yiyecekler ve daha çok fazlası yazımızda sizleri bekliyor. Emekce.com farkıyla sizlerleyiz

Diyabet Hastalığı

Şeker hastalığı günümüzde çok yaygınlaşan bir hastalıktır, pankreas organından vücudumuzun salgıladığı insülin hormonunun yetersiz seviyelerde olması sonucunda ortaya çıkan glikoz (kan şekeri) değeri istenmeyen seviyelerde artmasıyla birlikte ortaya çıkar.

Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkmayan sinsi bir hastalıktır. İnsanın yaşının ilerlemesiyle beraber ortaya çıkmaya başlar. Diyabet hastalığına sebep olan etmenlerin büyük çoğunluğunu; hareketsizlik, aşırı kilo ve genetik sıkıntılar oluşturmaktadır.

Şeker hastalığı kontrolsüz bir şekilde ilerlediğinde; böbrek yetmezliği ve hatta kaybına, gözlerde katarakt oluşumuna, kalp ve damarlarda hastalıklara, sinir sisteminde büyük hasarlara, ayaklarda diyabetik ayak hastalığına, ağır enfeksiyonlara ve daha bir çok hastalığa sebebiyet vererek bir çok hastalığa ön ayak olmaktadır. Diyabete yakalanmış bir hastanın kesinlikle beslenme düzenine aşırı önem göstermesi gerekir. Bir çok hastalığa yakalanmamak ve vücut fonksiyonlarını kontrol altına almak için sağlıklı beslenme kesinlikle kaçınılmazdır.

Önemli olan bu hastalığa yakalandıktan sonraki süreçte bu rahatsızlığı her şeyiyle kabullenip devam eden süreçte hastalıkla yaşamayı öğrenip tedavide başarı sağlamak olmalıdır aksi takdirde oluşacak bir sürü problemle beraber hasta yavaş yavaş kendi sonunu hazırlayacaktır.

Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken beslenme ilkeleri şu şekilleri:

1.  Kişinin durumuna göre beslenme programı belirlenmelidir: Bu program diyet halini almalı ve bir düzen çerçevesinde uygulanmalı, beslenme şekli halini alarak ölünceye kadar diyete uyulmalıdır.

2. Hasta vücudunun fiziksel fonksiyonlarına (yaş ve boy) uygun kiloda kendini tutması gerekmektedir: Hastanın kesinlikle fazla kilolarından kurtulması şarttır; bu durum şeker hastalığının kontrolünde şarttır ve kesinlikle bu şekilde olmalıdır.

3. Öğün sayısı sıklaştırmalı; 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde beslenme düzeni olmalıdır. Yiyeceğimiz yemeklerin ortalama 2-2.5 saat aralıklarla tüketilmesi, bu yemekleri de alacağımız kalori miktarını bir dengede tutacak biçimde ayarlamalıyız.

4. Hastanın uygulayacağı diyette fazlasıyla posa olması gerekmektedir: Yemeklerde tüketilen besin yüzdelerinin posa ağırlıklı olması ve karbonhidrat emilimi hafifleyeceğinden şekeri düzenlenme özelliğine sahiptir ve hastanın şeker kontrolünde faydalı olacaktır. Ayrıca yemeklerin yanında salata tüketilmesi de bu sebeple önemlidir, yine seçilen ekmeğinde içeriğinde posası yüksek; çavdar, kepek veya tam buğday ekmeği tüketmekte fayda vardır. Meyveleride kabuklarıyla tüketmek gerekir.

5. Patates, havuç, pirinç, beyaz ekmek gibi yiyeceklerden glisemik oranı yüksek olduğu için uzak durmak da fayda vardır.

6. Su tüketimi olabildiğince yüksek seviyelerde olmalı ve günde 2 ila 2.5 litre olmasında da fayda var.

7. Tabi ki kaçınılmaz sonuç olarak şekerli besinlerden ve şekerin kendisinden hasta uzak durmalıdır: İlaç kullanmak bir şey değiştirmez, ilaç kullanıyorum şekerim düşük seviyelerde kalacaktır tarzında mantık yürütmek kesinlikle yanlıştır, bu çok önemli ve uyulması şart olan ilke; şeker ve şekerli yiyecekler tüketmeyeceğim hasta bunu kendine ilke edinmelidir. Şeker kroniktir ve geçmez, ben kurtuldum hastalığım geçti şeklinde bir yaklaşım asla kabullenilemez hasta böyle bir düşünceye kapılmayı aklının ucundan dahi geçirmemelidir. Bunun yanında bal ve pekmez tarzında organik olduğu düşünülen yiyecekler de olması gerektiği gibi masum değildir ve hastalığı tetikler. Sonuç olarak balda şeker vardır ve pekmezinde ham maddesi üzümdür.

8. Aynı zamanda satılan diyabetik adı verilen ürünler de zararlı olabiliyor bunu da göz önüne almakta fayda var: Diyabetik adın altında satılan ürünler zararsızdır şeklinde bir düşünce kabul edilemez diyabet ciddi bir hastalıktır ve ihtimallerle önü alınamaz hastalıklara yakalanma tehlikesini göze almamız gerekir. Bu diyabetik ürünlerin seçiminde tüketimi konusunda diyetisyen önderliğinde kararlar alınmalıdır.

9. Yemek pişirme ve hazırlama yöntemleri sağlıklı pişirme yöntemler olmalıdır: şeker hastalarının alacakları günlük kalori ve bu kalorinin içerisindeki protein ve yağ hatta karbonhidrat paylaşımı orantılı bir yüzdede olacak şekilde ayarlanmalıdır. Vücudumuza alacağımız yağ miktarını dengeleyebilmek hatta fazlalaştırmamak açısından; ızgarada, haşlama şeklinde birde fırınlama yöntemlerinden birini  uygulayıp pişirerek yağ tüketimini kontrol altına almak gerekir.

Similar Posts