Teknolojinin Hayatımıza Etkileri

Teknolojinin ilk temelleri bilinen tarihlere göre M.Ö. 3000′ li yıllarda Mezapotamya da atıldı. Buradan batıya geçti. İskenderiye kütüphanesi dönemin ilk bilim merkeziydi. Orta çağa girildiğinde kütüphanenin yakılmasıyla bilimin ilerlemesi bir nevi durmuş oldu. Daha sonra İslamiyetin yayılmasıyla beraber bilim yeniden canlandı. İslamiyetin himayesinde 600 yıl boyunca gelişti ve yayıldı. Böylelikle Avrupa ve Amerika ya kadar ulaştı akabinde günümüzde ki halini aldı.

Teknolojide ki en büyük gelişmeler 20. YY da gerçekleşmeye başladı ve günümüzde gelmiş olduğu nokta gözler önünde. Artık teknoloji olmadan bir hayat düşünemez hale geldik.

Teknolojinin insanlara getirdiği yararlar olduğu gibi bilinçsiz kullanımın getirdiği zararlar da vardır. Hayatımızın her alanında kolaylıklar sağlamaktadır. İnternet sayesinde farklı ülkelerdeki insanlarla rahatlıkla görüntülü konuşma yapabiliriz. Eskiden bir mersinzen.com belgenin gönderimi günler hatta aylar alırken şu anda saniyeler içinde bir belgeyi, fotoğrafı, video yu vs. saniyeler içerisinde dünyanın diğer ucuna gönderebiliyoruz. Bu gelişmeler insanların zamandan tasarruf etmesini, kısa zamanda daha çok iş yapabilmelerini sağlamaktadır. Bana göre teknolojinin hayatımızda en faydalı olduğu sektör sağlık sektörüdür. Sağlıkta ki gelişmelerle erken tanı ve tedavi yöntemleri çok üst seviyelere gelmiştir.

Teknoloji toplumsal bilincimizi de artırmaktadır. İnsanlar düşüncelerini bilgisayar başında veya cep telefonları vasıtası ile kolaylıkla yansıtmaktadırlar. Sosyal medyanın etkisi de bu anlamda oldukça fazladır. Yanlış olduğunu düşündüğümüz bir uygulamada veya bir olay karşısında teknoloji sayesinde çabucak örgütlenerek tepkimizi koyabiliyoruz. Bunun örneklerini ülkemizde ve dünya da sıkça görmekteyiz.

Bu kadar faydasını gördüğümüz teknolojinin maalesef ki zararları mevcut. Eskiden bilgiye ulaşmak için kütüphaneler de saatlerce zaman geçirmemiz doğru kaynakları bulmamız gerekirdi. Şimdi ise bir tıkla istediğimiz bilgi karşımıza gelmektedir. Bu bizim araştırma kabiliyetimizi köreltmektedir. Önceleri insanlarla tanışabilmek, iletişim kurabilmek için bire bir görüşmemiz gerekirdi şimdi ise bunu sosyal mecralardan mesaj veya görüntülü konuşmayla yapabiliyoruz. Bu durum insanlarda iletişim bozukluğu ve asosyal kişilikler oluşmasına neden olmaktadır.

Özellikle internet ortamında ki dolandırıcılık günümüzün en büyük sorunlarındandır. İnsanların kolaylıkla kandırılabildiği ve kişisel bilgilerinin alınabildiği bu ortamda dikkatli olmak ta fayda var. En önemli konu ise çocuklarımızın interneti bilinçli kullanmasını sağlayabilmek ve sadece yararlı içeriklere ulaşmasını, onların gelişimi etkileyecek zararlı içeriklerden uzak durmalarını sağlamak anne ve babaların en önemli görevlerinden  biridir.

Sonuç olarak teknolojiyi kullanırken bize sağladığı yararlardan maksimum şekilde faydalanırken, bizi insani duygularımızdan uzaklaştırıp teknolojinin kölesi haline gelmekten mümkün olduğunca kaçınmalıyız.

Similar Posts